Allmänt om leksaker

Ordet leksaker har vi använt sedan år 1729 och det kommer faktiskt från isländskans leika och är föremål som främst barn använder när de leker.

När det kommer till leksaker så har man hittat spår riktigt långt tillbaka i tiden och ser man på unga däggdjur, som hundar och katter till exempel, så leker de med allt de kan hitta som: stenar, kottar och till och med mat. När man grävt så har man hittat en rad olika leksaker från långt tillbaka, till och med före Kristus, och det kan vara alla från kärror och visselpipor som har formen av en fågel eller till och med leksaks-apor. Man gjorde ofta leksaker av naturmaterial förr, som till exempel av stenar, lera och stickor och i de forna egyptiska gravarna har man hittat leksaker i form av olika spel, bollar, dockor och till och med mekaniska leksaker som man lämnat i graven som farväl.

Tyvärr finns det inte mycket bevarat i leksaksväg från medeltiden, men en av de saker som hittats är en tennsoldat från 1200 talet. Under 1400-talet så ökade tillverkningen av leksaker och staden Nürnberg i Tyskland blev en slags leksaksstad som hade stor produktion av leksaker och med en export som var stor, hela 261 leksaksföretag fanns här 1861. I Sverige började tillverkningen av leksaker under 1860-talet, med fabriker som Gemla och BRIO, Enköpings leksaksfabrik och Santessonska tenngjuteri.

En sak är säker och det är att leksaker har funnits i alla tider på ett eller annat sätt och att de alltid kommer att finnas och utvecklas. Detta är en bransch som vi valt för att göra barnen gladare och finns det något bättre än att se sitt barn eller barnbarn öppna en klapp på julen och få syn på den där leksaken som de alltid har önskat sig? Att få se glädjen i deras ögon är ett minne för livet.