Lego

Lego är en av de mest populära leksakerna och är tillverkat av plast och tog sin början 1949 i Danmark och företaget som tillverkar detta heter just Lego och är ett familjeföretag där huvudkontoret ligger i Billund.

Dessa klossar hette från början Automatic Binding Bricks och från början gick det trögt att sälja dem då det fanns ett kraftigt motstånd mot plast. 1951 döptes det om till Lego Mursten och under 50-talet började man också med export där Sverige var en av mottagarna av Lego. Därefter kom de övriga nordiska länderna följda av Tyskland, Schweiz och Österrike.

År 1955 började man sälja färdiga byggsatser och medföljande instruktioner om hur man skulle sätta ihop Legot till en färdig byggnad. Dessa kallades System i lek och senare kom också vägmärken, bilar, motorcyklar och trafiksignaler så man själv kunde bygga upp en egen stad av lego. Då legot höll en skala på 1:87 passade det utmärkt till modelljärnvägar till exempel. 1958 förbättrades bitRN med rör undertill som var ihåliga vilket gör att de håller ihop bättre, det är sådana som finns i vår butik idag.

Nu finns det en rad olika legosystem och alla finns hos oss och här har vi förklarat i korthet vad som finns.

Lego Basic

Det är det klassiska legot.

Lego Duplo

Detta är lego som är dubbel så stort som det vanliga legot, perfekt för de lite mindre barnen.

Lego Quatro

Ett lego som är dubbel så stort som Duplo, passar de allra minsta att starta med.

Lego Baby

Är till för, precis som det låter, baby och är dubbelt så stort som Quatro.

Lego Technic

Här hittar man ett lego med mer teknik, kugghjul och axlar till exempel.

Lego Minstorm

En serie för att bygga robotar.

Lego City

Passar perfekt om man vill bygga stad i lego.